کد خبر : 61147
تاریخ انتشار : پنجشنبه 22 آذر 1403 - 19:13
اهمیت خاک بعنوان بستر تولید ۹۵ درصد از غذای جامعه

اهمیت خاک بعنوان بستر تولید ۹۵ درصد از غذای جامعه
در این همایش ناصر داوتگر مدیرکل دفتر خاک وزارت جهاد کشاورزی ملی روز مراقبت از خاک کفت:تثبیت خاک در کشور نیازمند تدوین سند حکمرانی منابع خاکی است تا از تصمیم گیری خلق الساعه جلوگیری کند و در حال حاضر سه هزار و ۲۰۰ پایگاه کیفیت سنجی و اندازه گیری خاک در کشور وجود دارد که اطلاعات و دادههای آن باید در اختیار همه دستگاههای مسوول قرار گرفته و بر اساس آن طرحها و برنامههای توسعه محور اجرایی شود.
وی اضافه کرد: طرحهای تدوین شده در تمام حوزهها باید با استفاده از دادهها، اطلاعات و شناخت صورت گیرد، از این رو شعار محوری امسال روز جهانی حفاظت از خاک، سنجش، پایش و مدیریت عنوان شده تا با حکمرانی هوشمند در حوزه منابع خاک به تثبیت پایدار آن دست یابیم.
در ادامه این همایش معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی اصفهان در روز جهانی خاک بر اهمیت خاک بعنوان بستر تولید ۹۵ درصد از غذای جامعه تأکید کرد و گفت: سهم استان اصفهان از منابع آبی و خاکی کشور ۳ تا ۵ درصد است.
حسین ایراندوست افزود: با استفاده بهینه از منابع و تمرکز بر توسعه عمودی بجای توسعه افقی، توانستهایم حدود ۸ درصد از ظرفیت کشاورزی کشور را در اختیار داشته باشیم.
وی بر استفاده بهینه از کودهای آلی، کاهش مصرف سموم و کاشت محصولات استراتژیک تأکید کرد و افزود: با تشکیل کارگاههای ترویجی، پیامهای مربوط به حفظ خاک و بهرهبرداری پایدار به کشاورزان و بهرهبرداران منتقل شده است.
مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی سازمان در خصوص اهمیت خاک گفت: وقتی نسبت به خاک شناخت داشته باشیم در مورد احیا، بازسازی و حفظ خاک هوشمندانه عمل کنیم.
مدیر آب و خاک و امورفنیمهندسی جهاد کشاورزی استان اصفهان با اشاره به اینکه خاک به دو شکل شیمیایی و فیزیکی در معرض تخریب است خاطرنشان کرد: فرسایش شیمیایی خاک بر عهده سازمان حفاظت از محیط زیست و فرسایش فیزیکی بر عهدهی وزارت جهاد کشاورزی است.
وی عوامل قهری طبیعت و فعالیتهای بشری را از جمله فرسایشهای فیزیکی خاک یاد کرد و افزود: تخریب جنگل برای ساختمان سازی و جاده سازی، از بین بردن پوشش گیاهی بر اثر چرای زیاد دام از این دست هستند.
مهران شنتیانی، معاون اداره کل محیط زیست در همایش«روز جهانی خاک» که در سالن اجتماعات اتاق بازرگانی اصفهان برگزار شد، با انتقاد از بیتوجهی به تخریب خاک بر عزم جدی اداره کل حفاظت محیط زیست برای مقابله با آلودگی خاک، آب و هوا تأکید کرد و گفت: خاک کشاورزی ما اکنون برای تولید آجر در جاهایی مانند افغانستان، عراق و سایر استانها از بین میرود.
همچنین در این همایش ؛رئیس مرکز تحقیقات و مطالعات کشاورزی استان اصفهان نیز در این نشست با اشاره به میانگین فرسایش خاک در ایران گفت: این رقم به ۱۶.۵ تن در هر هکتار رسیده که حدود هفت برابر میانگین جهانی است.
محسن دادار افزود: فرسایش خاک سالانه ۵۶ میلیارد دلار خسارت به کشور وارد میکند که این مبلغ رقمی معادل دو برابر درآمد نفتی سال ۱۴۰۲ است.
وی فرسایش، کمبود مواد آلی و عناصر مغذی را از مهمترین چالشهایی خاک در اصفهان دانست و گفت: مجموعه تحقیقات کشاورزی استان اقداماتی مانند پایش ۲ هزار هکتار از اراضی کشاورزی و طبقهبندی دقیق ۲۰۰ هکتار از خاکهای زراعی را آغاز کرده است.
وی از اصلاح بذرهای گندم و جو بعنوان یکی از دستاوردهای محققان مرکز تحقیقات کشاورزی استان نام برد و گفت: محققان ما در طول ۱۰ سال تحقیق، بذرهای اصلاح شده بوِیژه در حوزه غلات را معرفی کردند که بعنوان نمونه «بذر گندم برزگر» و «بذر جو گلشن» اگر میخواست از خارج تامین شود و محققان ما برای تولید آنها تلاش نمیکردند، اکنون سالانه نیاز به ۴۰۰ میلیون دلار ارز برای واردات این نوع بذرها داشتیم.
دادار، افزایش بهرهوری و کاهش مصرف آب را از خواص این بذرها دانست و گفت: با کاشت این دو نوع بذر، مصرف سالانه ۵۲ میلیون مترمکعب آب را کاهش دادیم که این میزان معادل یکبار بازگشایی آب زاینده رود است و علاوه بر این نیاز به واردات ۴۰۰ میلیون دلاری این نوع محصولات را نیز برطرف کردیم.
در این همایش دو پنل تخصصی همراه با ارایه مقاله علمی و تجلیل از برگزیدگان مسابقات روز جهانی خاک تجلیل شد.
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰